Ağrı Dağı Zirve Tırmanışı(07-13 Ağustos )

Tepesinde Nuh’un gemisinin bulunduğu söylenen çok yüksek bir dağ vardır. O kadar geniş ve uzundur ki, çevresini dolaşmak iki günden fazla sürer. Zirvedeki derin kar bütün bir yıl boyunca kalır ve kimse ona tırmanamaz. Ancak aşağı yamaçlarda… öyle bol ve bereketli bitki örtüsü vardır ki yazın, uzakta ve yakında olan bütün hayvanlar buraya gelirler… Fakat kaynak hiçbir zaman tükenmez. İ.S.1295 Marco Polo

Marco Polo’nun ironi yaptığını düşünüyorsanız yanılırsınız, çünkü onun yüzlerce yıl önce gördüğü ve yukarıdaki gibi tasvir ettiği Ağrı Dağı; bugün bile yolu onun yakınından geçenleri büyülemektedir. Tepesindeki kar varoluşundan günümüze dek hiç erimedi, eteklerindeki mera ve akarsular tüm yöreye hala hayat vermekte. Ancak Marco Polo’nun efsanelere konu olmuş dağa ilişkin anlattıklarından biri değişti ki o da; artık Ağrı’nın kristal bir vazoyu andıran zirvelerinde sadece kar taneleri değil, doğa severlerin ayak izlerinin de bulunuyor olması.

1.Gün

1.Gün-

Katılımcılarımızla Van hava alanında buluşup(09.00) Doğubayazıt’a doru hareket ediyoruz. Tendürek Volkanın gölgesinde ve sırdaşı görüntülerle süslü rotamızda ilk durağımız Bendimahi Çayı üzerindeki görkemli Şelale. Buradaki fotoğraf ve yemek molamızın ardından Doğubeyazıt’a ulaşıp otelimize yerleşiyoruz. Bir süre dinlendikten sonra Katılmak isteyen arkadaşlarımızla İshakpaşa Sarayı ve Ahmedi Hani türbesini gezip günü burada sonlandıyoruz.

2.Gün

2.Gün

Sabah kahvaltısının ardından 2200 metre yükseklikte bulunan Eli köyüne aracımızla hareket ediyoruz. Eşyalarımızı katırlara yükledikten sonra eğimin fazla olmadığı bir rotadan 3400 metre yükseklikteki kamp yerimize ulaşıyoruz. Yavaş bir tempoyla yaklaşık 5 saat süren ilk günkü yürüyüşümüz sonunda kamp yapmak için Ağrı eteklerindeki en uygun çimenlik alana ulaşıyoruz.

3.Gün

3.Gün

Sabah kahvaltısının ardından aklimatizasyon yani vücudumuzu dağdaki oksijen ve basınç miktarına alıştırmak için 4200 metredeki son kamp yerine çıkıp tekrar 3400 metredeki çadırlarımıza dönüyoruz. Bu yürüyüş yaklaşık 4 saat çıkış iki saat iniş şeklinde bir zaman dilimini kapsıyor.

4.Gün

4.Gün

Bir gün önce adaptasyon için çıktığımız kamp yerine bu defa kampımızı taşıyoruz. Eşyalarımızı katırlara yükledikten sonra biz hafif tempolu bir yürüyüşle 4200 ya da bunun biraz daha üzerindeki kamp yerine çadırlarımızı kuruyoruz.

5.Gün

5.Gün

Sabah çok erken saatlerde kahvaltımızı yapıp eğer hava şartları tırmanış için uygunsa zirveye doğru yola çıkıyoruz. Yaklaşık beş – altı saatlik bir yürüyüşün ardından 5137 metre yükseklikteki coğrafyamızın en yüksek noktasına ulaşıyoruz. Zirvede esen sert rüzgarların bize tanıdığı vakit ölçüsünde kalıp 3 saat süren bir yürüyüşle 4200 metredeki kampımıza geri dönüp bir süre dinleniyoruz. Çay kahve molasının ardından 3400 metredeki kampımıza inip günü dinlenerek tamamlıyoruz.

6.Gün

6.Gün

Eğer bir gün önce hava şartları zirve yapmak için uygun olmaz ise bu yedek günü zirve tırmanışı için kullanıyoruz. Eğer bir gün önce zirve tırmanışı tamamlanmış ise kampımızı toplayıp Eli köyünde bizi bekleyen aracımıza oradan da Doğu Beyazıt’daki otelimize ulaşıyoruz.

7.Gün

7.Gün

Kahvaltının ardından kısa bir alış veriş molası verip Van Hava alanına doğru yola çıkıyoruz. Turumuz Van Havalanında sona ermektedir.

Konaklama Yeri
  • 2 gece otel, 4 gece çadır konaklamalı
Rehberin Notu
Ağrı ya da yabancıların tanıdığı gibi Ararat, bölgede yaşanan olumsuz koşullar nedeniyle uzun süre tırmanışlara kapatılmış idi. Geçtiğimiz yıllarda bu koşulların değişip bölgede barış rüzgarlarının esmesiyle Ağrı Dağı tırmanışları özel izinlerle yeniden başladı. Özellikle 2003 yılı, Ağrı’ya tırmanma özleminin açığa vurduğu ve yüzlerce doğaseverin zirveye çıkmayı başardığı bir yıl oldu. Tabi ki hava şartlarının tırmanış için uygun olması ve deneyimli dağcıların acentalarla birlikte hareket etmesi, zirveye ulaşmak isteyenlerin en büyük avantajı. Ağrı Dağı tırmanışını yapabilir miyim sorusunun cevabı bence yine bir soruyla verilebilir; “Türkiye’nin en yüksek noktasında olmayı yeterince istiyor musunuz?”. Günübirlik doğa yürüyüşlerine katılan ve tırmanmasını engelleyecek önemli bir sağlık sorunu olmayan ve psikolojik olarak iyi hazırlanan tüm dostlarımız bu tırmanışı gerçekleştirebilir. Ancak bu tırmanışı yeterince istemek gerekmektedir. Özellikle Kaçkar ve Erciyes gibi dağlardan zirve deneyimi olana doğa severler bu tırmanışı rahatlıkla gerçekleştirebilmektedir.
İhtiyaç Duyulan Malzemeler;

Geziye Gelirken Sırt Çantanızda olması gereken malzemeler için lütfen ofimiziden detaylı bilgi alın

Turumuzda Sizler İçin Tarafımızca Getirilecek Malzemeler;

Kamp Malzemeleri(Çadır, Mutfak Çadırı, Uytu Tulumu,Mat)

Teknik Malzeme(Krampon, Kar Kazması, Kask, Telsiz)

Ödeme

Tur Bedeline Dahil Olanlar: Tur Bedeline Dahil Olanlar: Profesyonel Rehberlik hizmeti. Rehberlerimiz uzun yıllardan beri doğa sporları ve rehberliği alanlarında çalışmış ve doğa fotoğrafçılığı konusunda çeşitli çalışmalara sahip, bölgeye hakim ve yöre insanları ile yakın ilişki içerisinde olan kişilerdir.
Tur programı boyunca yapılan otel konaklama.
Buluşma noktasından itibaren tur bitene kadar yapılan bütün transfer ve geziler (Katır, minibüs vs.)
Tur boyunca tüm yemekler
Kamp malzemesi olmayanlar için verilen malzemelerin tur boyunca kullanımıTur Bedeli: 2750 L
HESAP NUMARALARIMIZİş Bankası:
PATİKA TURİZM DOĞA SPORLARI adına
Beyoğlu Şubesi: 1011
Hesap No: 1621302Garanti Bankası:
EMRAH ÖZKÖK adına
Galatasaray Şubesi: 68
Hesap No: 6690103
Diğer Bilgiler :
KATILIMCI SAYISI: Hafta sonu konaklamalı turlarımızda katılımcı sayısı sınırlaması yoktur. Katılımcı sayısına göre rehber sayısı artırılarak tur yapılır. Turlarımız en az 8 kişi olduğu zaman gerçekleştirilir.KİMLER KATILABİLİR: Turlarımıza; yürüyüş ve hareketi engelleyecek bir rahatsızlığı olmayan her yaş grubundan doğa sever katılabilir. Yürüyüşe engel olmayan ancak sağlık problemi olanlar tur sırasında çıkabilecek olumsuzlukları düşünerek rezervasyon sırasında gerekli bilgileri vermelidirler. Yanlarında bulundurmaları gereken ilaç vb. malzemeleri unutmamalıdırlar. Parkurlara göre yürüyüşün zorluk dereceleri tur programlarının altındaki “rehberin notu” bölümünde belirtilmiştir.EKSİK BİLGİ EDİNME: Katılımcılar tur programı hakkında gerekli bütün bilgileri PATİKA’dan almak zorundadırlar. Tur hakkında yeterli bilgi alınmamasından dolayı tur sırasında doğacak olumsuzluklarda PATİKA sorumlu değildir.GRUP HALİNDE KATILIMLARDA: Bir grup adına rezervasyon yapıldığında, rezervasyonu yapan kişi tarafından katılımcılar tam olarak bilgilendirilmeli ya da katılımcıların PATİKA ile irtibata geçip bilgi almaları sağlanmalıdır. Aksi takdirde tur hakkında eksik bilgilenmeden doğacak bütün olumsuzluklarda katılımcının kendisi sorumludur.TUR PROGRAMINDA DEĞİŞİKLİK YAPMA HAKKI: Doğal, sosyal ve yol koşullarından doğabilecek olumsuz durumlarda rehber tur programında değişiklikler yapabilir.ULAŞIM: Doğa turlarında arazi ve köy yolları kullanıldığı için daha seri hareket edebilen araçlar tercih edilmektedir.

 

Transfer Noktaları
Buluşma Noktası: Pazar günü saat 09.00 Van Hava alanı Buluşma

Dönüş İçin 15.00 Ten Sonraki Uçuşları Tercih Etmeniz Gerektemtedir.