Karçal Dağlarından (Yanlızçam, Macahel- Şavşat 26-30 Temmuz)

  • Bölge:
  • Süre: 6 gün
  • Başlayış: 26/07/2023
  • Bitiş: 30/07/2023
  • Fiyat: 7,950 TL

Yıldız Gölü-Şireta Gölleri-Kuyruklu Göl-Karçal Yaylaları Macahel
Turun İçeriği; Kars platosuna kadar uzanan Doğu Karadeniz dağlarının Kafkas Dağlarıyla birleştiği noktalar, nefes kesici doğal güzelliklerle süslü birçok zirveye ev sahipliği yapar. Sınır bölgelerindeki yasakların kalkmasıyla tanınmaya başlayan bu bölge dağları diğerlerinin aksine çok az dağcı tarafından adımlanmıştır. Bizde sizler için Üç bin metrenin üzerindeki doruklarıyla bulutlara kafa tutan Karçal dağının doruklarındaki erişilmesi güç doğal güzellikleri içeren bir tur programı hazırladık. Birbirinden etkileyici buzul gölleri, dağ çiçekleriyle kaplı yaylalar ve bulut denizleri arasında yüzen Karçal zirvelerini bu turumuza iliştirmeyi tabi ki unutmadık. Turumuzun ikinci ayağında Karçal dağlarının adeta göğüs kafesinde sakladığı Macahel vadilerine uzanıyoruz. Beş ayrı vadiden oluşan ve Gürcü kökenli yurttaşların yaşadığı bu vadilere Karçal dağından doğan su taneleriyle birlikte ineceğiz. Kimi zman eski kervanların ve yaylaya çıkan sürülerin kullandığı tarihi patikaları kimi zamansa sadece rehberlerimizin açtığı rotalardan geçerek ulaşacağımız Macahel vadisinde ibadet hanelerini bile doğayla uyumlu modern hayatın o dağın dereleri gibi tertemiz kalplerine ulaşamadığı insanlarla tanışacağız. Yöresel yemekler yöresel eğlenceler turumuzu keyifli kılan ayrıntılar arasında.

1.Gün

1.Gün – Atanoğlu Yaylası – Klaskur Geçidi – Beyazsu Yaylası

 Trabzon havaalanında arkadaşlarımızla Saat 09.00 buluştuktan sonra Borçka Karagöl’e doğru hareket ediyoruz. Hopa’daki yemek molamızın ardından önce Borçka’ya sonrada Karagöl tabiat parkına ulaşıyoruz. Bir orman denizinin ortasındaki Karagöldeki kahve ve fotoğraf molamızın ardından Karçal dağına doğru yol alıyoruz. Bulut denizleriyle ve Alpleri andıran görüntülerle süslü Atanoğlu yaylasından aracımızdan inip Beyaz su yaylasına doğru yürüyüşe başlıyoruz. Yaklaşık üç buçuk saat sürecek bu yürüyüşün ardından yaylaya ulaşıp yayladaki pansiyonumuza yerleşiyoruz.

 

2.Gün

2.Gün – Karçal Dağı Yıldız Gölü,Dokuz Dolambaç, Şireta Gölleri , Gorgit, Efeler Köyü(Macahel)

Turumuzun ikinci gününde kolay ve zor rotalara sahip iki alternatif bulunuyor. Aynı noktada sonlanan parkurlarımızın ilkinde, Beyazsu yaylasından yürüyüşe başayıp  Karçal zirvesinin altındaki Yıldız gölüne kadar yol alıyoruz. Yıldız gölünü çevreleyen sıradağları aştıktan sonra dokuz dolambaç geçidine ulaşıp buradan turumuzdaki ikinci ikinci hedefimiz olan şireta göllerine ulaşıyoruz. Ardından yöredeki göçerlerin çukunet yaylasına gittiği dağ patikasından Gorgit yaylasına doğru inmeye başlıyoruz. Yaylaya ulaştıktan sonra eğer saat çok geç olmamışsa iki saat daha yürüyerek Macahel’e ulaşıyoruz. Aksi bir durumda Gorgit yaylasındaki evlerde geceyi geçiriyoruz. Bu zor yürüyüşü yapmak istemeyen arkadaşlarımız yaklaşık üç saatlik bir yürüyüşle gorgit şelalesine oradan da Yaylaya inen rota tercihini kullanabilir.

 

3.Gün

3.Gün – Macahel Vadisi – Macahel Köyleri-Maral Şelalesi

Gorgit Yaylasından Macahel’e inen tarihi yolu kullanarak vadi üzenindeki anıtsal ağaçlar arasından içerisinde alabalıkların oynaştığı dereleri takip ederek Efeler köyüne ulaşıyoruz. Buradaki çay molamızın ardından Macehel köyleri ve Maral şelalesini kapsayan bir foto safarimiz programımız da yer alıyor. Derelerde vereceğimiz yüzme molası ve barbeküyle dağdaki yorgunumuzu üzerimizden atıp kampımıza yerleşiyoruz. Akşam yemeğimiz yöresel eğlencelerle süslü.

4.Gün

4.Gün– Mereta Vadisi, Kuyruklu Göl, Papart Ormanları Ve Vadisi

Yöresel kahvaltımızın ardından dağı batı doğu istikametinde trans geçen rotaları kullanarak Merata yaylasına ulaşıyoruz. Bu yaylada yer alan Kuyruklu göle uzanan bir yürüyüşün ardından yaylada yemek molası verip masalsı ormanlarla kaplı Papart vadisine iniyoruz. Vadideki derelerde vereceğimiz yüzme molasının ardından kampımızı Savşat baıklı gölde kurup orman içerisine kurup ateş başında unutulmaz bir gece geçiriyoruz.

5.Gün

5.Gün – Göl kıyısındaki tesiste alacağımız lezzetli kahvaltımızın ardından efsanelere konu olmuş Boğa Gölleri ve Arsiyan Dağı’na doğru yol alıyoruz. Yolumuz iki bin metre yüksekliğe ulaştığında orman yerini kır çiçekleriyle kaplı yaylalara bırakmaya başlayacak. Bu yaylalar aynı zamanda Kafkasya ve Anadolu arasındaki tarihi göç yollarını da saklamakta. Tırmanışa ormanların arasında yer alan ve içerisinde doğal alabalıkların yaşadığı Balıklı Göl’den başlıyoruz. Gölün kaynaklarına doğru yükselmeye başladıkça etrafımızdaki manzara da büyüleyici bir güzelliğe bürünmeye başlayacak. Her adımı çimenler ve kır çiçekleriyle kaplı zirve rotasında yöre insanlarınca tüketilen şifalı aynı zamanda oldukça lezzetli yabani bitkiler bulunuyor. 3000 metreye yakın bir yüksekliğe ulaştığımızda rotamız etkileyici bir manzaraya sahip çatlağın yanından geçiyor. Burada sık fotoğraf molaları verdikten sonra tekrar yol alıp zirvenin hemen altındaki düzlüğe ulaşıyoruz. Ani hava değişimlerinin yaşandığı ve sisler altında çok etkileyici görünen Arsiyan zirvesinin son ikiyüz metresi kayalık ancak çok keyifli bir tırmanış rotası bulunuyor. Kaçkar Dağı’nın çarşaklarını andırsa da insanı zorlamayan bu etabın sonunda bizleri 3280 metrelik zirve bekliyor. Zirvenin arka yüzünde Gürcistan köyleri ve sınır kuleleri görülebiliyor. Dağın ön yüzünde ise içerisinde demir boynuzlu vahşi bir boğanın yaşadığına inanılan Boğa Gölleri görünüyor. Zirve dönüşünü farklı bir rotadan yapıp göllerin yanından sınır karakolunda bizleri bekleyen aracımıza ulaşıyoruz. Çay molasının ardından Cin Dağının eteklerindeki yer alan konakama tesisimize yereşip geceyi yöresel eğlencelerle geçiriyoruz.

6.Gün

Turumuzun son gününde kahvaltının ardından Damallı alevlerin ve Şavşatlıların ortak kullandığı Cin dağındaki ve Saharadaki yaylalara aracımızla ulaşıyoruz. Buradaki foto safari ve yördeki ozanlarla oan sohbetimize yaylanın meşhur ketelerinide eşlik edip cin dağı efnelerini uzun uzun konuşyoruz. Mansuret vadisinin eşliğinde sona erecek bu foto safarinin ardından kars havaalanına doğru yol alıp turumuzu burada sonlandırıyoruz.

Konaklama Yeri
Turumuz çadır ve dağ evi konaklamalıdır. Dağdaki şartlara göre rehberlerimiz çadır konaklama yerine gidilen yöredeki yayla evi pansiyonlarda konaklama sağlayabilirler.
Rehberin Notu
Karçal Dağları Büyük macera turumuz oldukça zorlu ve heyecan verici etapları içermektedir. Rehberlerimizin her türlü güvenlik tedbirini aldığı bu turumuzu Uzun ve zorlu yürüyüşlerine alışkın doğa severlere tavsiye ediyoruz.
Geziye Gelirken Getirilmesi Gereken Malzemeler
Büyük sırt çantası (tur boyunca yanınızda bulunması gereken tulum, giysi vs. gibi bütün malzemenizin sığabileceği büyüklükte olmalı. Çantanın dışına sadece çadır ve mat yerleştirilmelidir)
Küçük bir sırt çantası (tur boyunca yapılacak yürüyüşlerde her an elinizin altında olması gereken yağmurluk, polar, fener-yedek pil, fotoğraf makinası-film, matara, bere-bandana-eldiven vs. gibi malzemelerinizi alabilecek büyüklükte olmalı)
Yürüyüş ayakkabısı (boğazlı, trekking için kullanılan yürüyüş ayakkabılarını kullanabilirsiniz. Zirve tırmanışı için çarşak bandı olan, sert vibram tabanlı, su geçirmeyen, yüksek boyunlu bir ayakkabı getirilmesi tavsiye edilir)
Yedek ayakkabı
Yağmurluk-panço
Hafif bir mont varsa gore-tex mont
Polar türü üst ve alt kıyafet (çadırda kalınacak geceler için sıcak tutacak kıyafetler alınmalı)
Keten türü hareketi engellemeyen pantolon (varsa gore-tex pantalonların olması tercih sebebidir).
Yün-pamuklu veya termal iç kıyafetler
Orta boy bir fener-yedek pil (Kafaya takılabilen petzl veya lucido marka uzun süre yanma kapasitesi olan fener ve yedek pil)
Güneş gözlüğü ve güneş kremi
Eldiven, bere,
Mayo-şort, havlu, sandalet
Bandana-şapka
Fotoğraf makinesi-film ve yedek pil (Değişen ısı değişimlerinin makinalarınızın pilini olumsuz etkilediği düşünülerek yedek pil alınmas, tavsiye edilir.)
Küçük bir çakı
Plastik bir kupa veya termos
Varsa tozluk
Baton
Doğaya zarar vermeyen temizlik malzemeleri.
Bunların dışında kişiye özel kullanılan ilaç vb. malzemelerKatılımcıların Eksik Malzemeleri: Patika tarafından ücretsiz olarak karşılanmaktadır. (Çadır, mat, uyku tulumu)MALZEME, EKSİK MALZEME VE KULLANIMI HAKKINDA NOTLARTüm ekipmanlarımız uluslararası standartlara uygundur.
Katılımcıların eksik malzemeleri Patika tarafından ücretsiz olarak tamamlanır.
Kendi malzemesi ile tura katılmak isteyen katılımcılarımızın malzemelerinin yapılacak turun ihtiyaçlarına göre standartlara uyup uymadığı Patika ekibi tarafından kontrol edilir.
Malzemelerimizin, her tur sonrası kontrolü ve bakımı yapılıp kullanıma uygun olmayanları yenilenir.
Uyku tulumları kişisel malzemelere girmektedir. Bu nedenle katılımcıların kendilerine ait tulumlarının olması tavsiye edilir. Patika tarafından verilen tulumlar her tur sonrası özel temizleme işleminden geçirilir. Her yeni katılımcı tulumları temizlenmiş olarak teslim alır.
Malzemeler tur öncesi Patika ekibi tarafından katılımcılara dağıtılır. Turun bitiminde geri alınır.
Ekipmanların kullanımı için Patika ekibi tarafından gerekli bilgilendirme malzeme dağıtımı sırasında yapılmaktadır.
Malzemelerin kullanımı sırasında meydana gelecek zarar ve tahriplerden katılımcının kendisi sorumludur. Oluşacak maddi zarar katılımcının kendisinden tahsil edilir.
Patika’nın malzemeleri extreme özelliklere sahip yüksek irtifa ekipmanı olduğu için alınan malzemeleri kullanırken dikkat edilmesi ve kullanım talimatlarına uyulması aksi takdirde oluşacak maddi zararın yüksek bir bedeli olacağı bilinmelidir.Yemekler: Sabah kahvaltılarımız; gittiğimiz bölgelerdeki doğal ürünlerle zenginleştirilmiştir ve açık büfe olarak sunulmaktadır. Konaklama yerlerindeki kahvaltılar aynı özelliklerde ve doyurucu miktarlardadır.Öğle Yemekleri; Yürüyüşlerin geçtiği rotalarda bir tesis yok ise PATİKA’nın yardımcı rehberlerince hazırlanmaktadır. Uzun yürüyüşlerde zaman kaybını önlemek amacıyla kumanya verilmektedir. Yürüyüş kumanyalarımız yeterince besleyici ve kalori hesabı yapılmış çeşitli ürünlerden oluşmaktadır.Akşam Yemeklerimiz; en az üç çeşit sıcak yemekten oluşmakta olup yanında salata, meze veya tatlı ile lezzetlendirilmektedir. Dağ koşullarına alışmamızı kolaylaştıracak baharat ve sarımsak gibi destek besinlerde yemeklerde kullanılmaktadır.Malzemelerin Taşınması: Tur boyunca katılımcılarımız kendi küçük sırt çantaları dışında herhangi bir malzeme taşımamaktadırlar. Gerekli taşıma işlemi minibüs, katır vb. araçlarla gerekli yerlere iletileceklerdir. Kış ekspedisyonlarında karda yol alabilen araçlar kullanılmaktadır. Bu araçların olmadığı bölgelerde sırt çantasını katılımcılar taşımaktadır.Kamp Yaşamı ve diğer bilgilendirmeler: Zirve tırmanışlarında seçilen kamp yerleri rotaya uygunluk, güvenlik ve ihtiyaçlara cevap verme gibi kriterler göz önüne alınarak tercih edilir. İhtiyaç duyulan su kamp alanın yakınlarındaki kaynaklardan temin edilir. Hava şartlarına göre yemekler yemek çadırında ya da açık alanda yenilmektedir. Kamp yaşamında Doğayı kirletecek her türlü atığı yanımızda götürmemiz gerekmektedir. Çok zararsız görünen deterjanlar su kaynaklarına ve sucul hayata önemli zararlar vermektedir. Bu bakımdan sabun gibi kimyasalların nasıl kullanılacağı rehberlerimizce sizlere anlatılacaktır. Dağ rotaları üzerindeki kamp alanlar bu ilkelere dikkat edilmediği için önemli ölçüde kirlenmiş. Bu dağcılar için hiç hoş ve kabul edilir bir durum değildir.

Karçal Dağları’nda yapacağımız yürüyüşlerde hiç bir dağ silsilesinde göremeyeceğiniz kır çiçekleri ve eşsiz doğal güzellikler bizlere eşlik edecek.

Transfer Noktaları

Turumuz Trabzon Havlanında 09.00 da buluşma ile başlamaktadır.

Turumuz Kars havaalanı 17.00 de sona ermektedir.

Lütfen ofisimizden bilgi alın!

Ödeme
Tur Bedeline Dahil Olanlar: Profesyonel Rehberlik hizmeti. Rehberlerimiz uzun yıllardan beri doğa sporları ve rehberliği alanlarında çalışmış ve doğa fotoğrafçılığı konusunda çeşitli çalışmalara sahip, bölgeye hakim ve yöre insanları ile yakın ilişki içerisinde olan kişilerdir.
* Tur programı boyunca yapılan dağ evi, yayla evi-pansiyon ve otel konaklama.
* Tura başlandığı andan itibaren tur bitene kadar yapılan bütün transfer ve geziler (Katır, minibüs vs.)
* Tur boyunca tüm yemekler
* Kamp malzemesi olmayanlar için verilen malzemelerin tur boyunca kullanımıTur Bedeli:7950
Diğer Bilgiler :
KATILIMCI SAYISI: Hafta sonu konaklamalı turlarımızda katılımcı sayısı sınırlaması yoktur. Katılımcı sayısına göre rehber sayısı artırılarak tur yapılır. Turlarımız en az 10 kişi olduğu zaman gerçekleştirilir.KİMLER KATILABİLİR: Turlarımıza; yürüyüş ve hareketi engelleyecek bir rahatsızlığı olmayan her yaş grubundan doğa sever katılabilir. Yürüyüşe engel olmayan ancak sağlık problemi olanlar tur sırasında çıkabilecek olumsuzlukları düşünerek rezervasyon sırasında gerekli bilgileri vermelidirler. Yanlarında bulundurmaları gereken ilaç vb. malzemeleri unutmamalıdırlar. Parkurlara göre yürüyüşün zorluk dereceleri tur programlarının altındaki “rehberin notu” bölümünde belirtilmiştir.EKSİK BİLGİ EDİNME: Katılımcılar tur programı hakkında gerekli bütün bilgileri PATİKA’dan almak zorundadırlar. Tur hakkında yeterli bilgi alınmamasından dolayı tur sırasında doğacak olumsuzluklarda PATİKA sorumlu değildir.GRUP HALİNDE KATILIMLARDA: Bir grup adına rezervasyon yapıldığında, rezervasyonu yapan kişi tarafından katılımcılar tam olarak bilgilendirilmeli ya da katılımcıların PATİKA ile irtibata geçip bilgi almaları sağlanmalıdır. Aksi takdirde tur hakkında eksik bilgilenmeden doğacak bütün olumsuzluklarda katılımcının kendisi sorumludur.TUR PROGRAMINDA DEĞİŞİKLİK YAPMA HAKKI: Doğal, sosyal ve yol koşullarından doğabilecek olumsuz durumlarda rehber tur programında değişiklikler yapabilir.ULAŞIM: Doğa turlarında arazi ve köy yolları kullanıldığı için daha seri hareket edebilen araçlar tercih edilmektedir. Kullandığımız araçlar turizmde kullanılan ve PATİKA’nın özel olarak dizayn ettirdiği 15 kişilik Mercedes Minibüs veya 2004 model 29 kişilik Isuzu veya Iveco midibüslerdir. Gideceğimiz tur programına göre asfalt yolu olan daha merkezi bölgelerde büyük otobüsler de kullanılmaktadır.REZERVASYON: Tura katılmak için en az beş gün önceden rezervasyon yaptırınız. Ödemesi yapılmayan rezervasyonlar iptal edilir. Günübirlik turlar için son rezervasyon tarihi tur tarihinden bir önceki gün saat 12.00’a kadardır. Kapalı gruplar için de -en az 15 kişi olmak koşuluyla- bu şartlar geçerlidir.TURUN İPTALİ: PATİKA tarafından turun iptal edilmesi durumunda en geç 24 saat öncesinden size bildirilir. Turun iptal edilmesi yalnızca yeterli katılımın sağlanamaması yüzünden olabilir. Hava koşullarında meydana gelen değişiklikler turun iptali için bir sebep sayılmaz. Ulaşımı engellemeyen her tür hava koşulunda tur gerçekleştirilir.TURA KAYIT OLMAK İÇİN: PATİKA’yı telefonla arayabilir -212 244 8111- veya mail yazarak – patika@patikatour.com – ön kayıt yaptırabilirsiniz. Mail üzerinden yaptıracağınız kayıtta yeterli iletişim bilgilerini girdiğiniz takdirde size en kısa zamanda geri dönülecektir. Tur bedeli yatırıldıktan sonra rezervasyon kesinleşir.
[/one_half_last]