Mağara Geçişi

magaraCoğrafyamızın dört bir tarafında yer alan taştan şatoları adımlamak ve mağaracılık heyecanını yaşamak istiyorsanız hazır olun çünkü PATİKA yeryüzünün karanlık derinliklerine iniyor! Orada bizleri bir sanatçının elinden çıkmışçasına etkileyici kaya oluşumları ve düşlerinizdekinden daha görkemli galeriler bekliyor. Mağaralarda yol alırken bazen yeraltı nehirlerinde botlarımızla kürek çekeceğiz kimi zaman ise metrelerce yükseklikteki bacalardan inişler yapacağız. Sakın yapamam diye düşünmeyin, çünkü deneyimli rehberlerimiz gerek teknik olarak gerekse psikolojik olarak sizlere gereken her türlü yardımı yapacaklar. Mutlaka deneyin….
2005 Yılı Mağara Turları

  • Dupnisa Mağarası
  • Ayvaini Mağarası
  • Mağaracılık Eğtim Kampı
  • as
  • Sarıkaya Mağarası Ve Yığılca
Rehberlik Hizmetlerimiz: Mağara geçişi turlarımızda transfer, konaklama, yemek ve rehberlik organizasyonu ve etkinlik öncesi gerekli eğitimin verilmesi PATİKA tarafından yapılmaktadır. Transfer noktalarından alınan katılımcılarımız turun bitiminde aynı noktalara geri bırakılırlar. Etkinliğimiz süresince tüm yemek ihtiyacı tarafımızca karşılanmaktadır. Yemek mönülerimizde lezzetin yanı sıra aktivite sırasında almamız gereken kalori ve ekstra besinler göz önünde tutulur. Organizasyon sırasında gerekli teknik donanım; malzemesi olmayanlar için PATİKA tarafından temin edilir. Gidilen bölgelerde yöresel ilişkileri oldukça kuvvetli, bölgeye hakim ve mağara geçişlerinde deneyimli rehberler kullanılmaktadır. Rehberlerimiz mağara geçişlerindeki riski sıfıra indirecek bilgi ve pratik deneyime sahiptir.Mağaralarda dikkat edilmesi gereken noktalar

  • Yeryüzü içerisinde mağaralar iki şekilde konumlanırlar. Birinci tip mağaralar yatay eğilimde devam ederler. İkinci tip mağaralar ise dikey eğilime sahiptir. Yatay mağaralarda içeriye giriş ve mağara içerisinde ilerlenirken ip kullanarak çıkış veya iniş yapmak gerekmemektedir. Ancak dikey mağaralara giriş ve çıkışlarda SRT (single rope techniques-tek ip teknikleri) kullanılması gerekmektedir. Teknik iniş ve çıkış için gerekli eğitim PATİKA tarafından verilmektedir. Mağaraların yerin altında devam eden karanlık tüneller olduğunu düşünürsek en önemli sorun aydınlatmadır. Karanlık korkusu, klostrofobisi ve dar mekan fobisi olanlar deneyimli rehberler eşliğinde yapılan faaliyetlerde bu korkularını üzerlerinden atabilmektedirler. Kaya duvarlarla çevrelenmiş bu taştan kalelerde aydınlanma hayati önem taşıyan ihtiyaçlardan biridir. Mağaraya giren insanın üzerinde en az üç ışık kaynağı olması gerklidir. Eğer ışıksız kalınırsa yön bulma duygusu yitirilir ve yaşamsal sorunlarla karşılaşılabilir. Bu anlamda mağaracılık için özel olarak kullanılan lambalar ve kask üzerine takılıp hareketi engellemeyen ve uzun pil yanma süresine sahip fenerlerin kullanılması gerekmektedir. (karpit lambası, mağara için uygun fenerler ve akülü fenerler)
  • Mağara içerisinde dışarıdaki havadan daha soğuk bir hava mevcuttur. Gündüz ve gece arasında ısı farkı görülmez.
  • Mağaraların içi genellikle ıslaktır. Yeraltı suları veya su kaynaklarının yolu mağaraların içerisinden geçebilir.
  • Farklı kaya oluşumlarının yeraldığı mağaralarda tüneller, derin çukurlar, yeraltı suları ile bağlanan su kaynakları, her an karşınıza çıkan sarkıt ve dikitler, bazen de kanallara benzeyen galeriler ve yürüyüş için elverişli uzun pasajlar vardır.
  • Mağara içerisinde yürüyerek yol alınırken mutlaka kask takılması gerekmektedir. Aksi takdirde sarkıtlara çarpma ve düşen kayalardan zarar görme durumu ile karşılaşılabilir ve bu da hayati risk içermektedir. Bunun dışında kayma ve düşme durumunda oluşacak riskleri de engelleyecektir.
  • Bazı mağaralarda içerisinden geçen su kaynaklarının derinliğine göre bot kullanmak gerekmektedir. Botla hareket ederken can yeleği kullanılması düşme halinde oluşacak kazaları önleyecektir. Botların kaya zemin üzerinde oluşacak sürtünmelerden etkilenmeyecek kalın bir malzemeye sahip olması gerekir. Sulu galerilerin bittiği noktalarda bot taşınarak ilerlenecektir. Taşımaya uygun ağırlıktaki botlar tercih edilmelidir.
  • Derin suların ve çukurların olduğu düşünülerek fenerimizin aydınlatmadığı noktalara adım atmamak gerekmektedir.
  • Bütün doğa aktivitelerinde olması gereken ekip ruhu ve birlikte hareket etme kuralı mağaracılık için de geçerlidir. Mağara girişleri sırasında ekip birlikte hareket etmek ve yardımlaşmak zorundadır.
  • Mağaraların ıslak mekânlar olduğu düşünülerek suya dayanıklı kıyafetler kullanılması tavsiye edilir. Genellikle su geçirmeyen tulumlar bunun için uygundur. İçe, ıslandığı zaman bile ısıtan yünlü ya da polar tipi malzemlerden yapılmış giysiler giyilir. Eller için ise koruyucu olarak plastik eldivenler kullanılır. Mağara içerisinde sürekli kayalarla temas halinde olunacağından çıkışta kullanılan malzemelerin yıpranması kaçınılmazdır.
  • Mağaralarda ayakkabı olarak plastik çizmeler kullanılır. Bunlar hem suyu geçirmez hem de ıslak kayada ya da çamurlu zeminde herhangi bir ayakkabıdan daha iyi tutar.
  • Malzemelerin taşınması için seçtiğiniz çantanız su geçirmeyen kumaştan yapılmalı veya içinde taşıdığınız malzemeleri su almayacak şekilde poşetlemiş olmalısınız. Çantaların dar geçişlerde veya gerekli noktalarda kolayca çıkarılabilecek şekilde taşınması gerekir.
  • Dikey mağaracılıkta kullanılan ip ve merdiven teknikleri için gerekli eğitim PATİKA ekibi tarafından verilmektedir.
  • Bütün mağara girişleri sırasında unutulmaması gereken en önemli konulardan bir tanesi de mağaraların canlı ve cansız ortamın etkileşim içinde bulunduğu bir ekosistem olduğudur. Dışarıdan yapılacak her türlü etki mağara ekosistemine zarar vermektedir. Mağaralara giren herkesin bu zararlı etkiyi sıfıra indirecek hassasiyette olması gerekmektedir. Mağaralar eşsiz doğal oluşumları ile birer doğa harikalarıdırlar. Bütün doğa sporlarında olduğu gibi mağaracılıkta da doğaya zarar vermemeye ve kirletmemeye özen göstermeliyiz. Mağara içerisinde bırakacağımız her maddenin oraya ait olmadığı için zarar vereceği unutulmamalıdır.