Süphan – Nemrut – Ağrı(12-21 Temmuz, 10-19 Ağustos)

Van Gölü – Nemrut Krater Gölleri – Nemrut Zirve – Süphan Dağı – Aygır Gölü- Akdamar Adası – Muradiye Şelalesi– Ahlât – Adilcevaz – Aygır Gölü – Kars – Doğubayazıt – İshak Paşa Sarayı – Ağrı Dağı

1.Gün

1.Gün

Katılımcılarımızla Van Havaalanında buluşup göl kıyısındaki otelimize yerleşiyoruz. Yüzme molamızın ardından Urartuların başkenti olan Tuşba ve Van kalesini içeren bir foto safari gerçekleştiriyoruz. Öğle yemeğinin ardından Van şehir merkezi programımızda yer alıyor. İran çarsı gibi yöreye özgü alış veriş merkezlerin de vereceğimiz molanın ardından otelimize geri dönüp yüzme molasıyla günü sonlandırıyoruz.

2.Gün

2.Gün;

Otelimizdeki kahvaltının ardından Edremit üzerinden Ahdamar adasına doğru yola çıkıyoruz. Bu keyifli yolculukta Artos Dağının muhteşem görüntüsü bize eşlik edecek. Adanın karşı kıyısında bulunan iskeleye ulaştıktan sonra tekneye keyifli bir yolculuk yapıyoruz. Güney Ege’nin turkuvaz mavisi koylarını andıran göl sularının çevrelediği Ahdamar Adası’ndaki fotoğraf ve yüzme molasının ardından Tatvan’a oradanda Nemrut Krater Göllerinin yanına kampımızı kuruyoruz.

3.Gün

3.Gün; Sabah erken saatlerinde kahvaltımızı yapıp Nemrut dağının zirvesine uzanan bir yürüyüş yapıyoruz. Zirve dönüşü ufak bir tekne turu bizleri bekliyor. Dönüşte Nemrut Dağı’ndaki kampımızı toplayıp, gölün aynı yakasında yer alan tarihi yerleşkelerde molalar vererek Süphan Dağı’na doğru yol alıyoruz. Ahlat Selçuklu Mezarları ve türbelerini gezdikten sonra Adilcevaz baston atölyelerine uğruyoruz. Aygır Gölü kenarındaki yemeğimizin ardından Süphan zirve tırmanış rotamızın başlangıcı olan mezraya kampımızı kuruyoruz.

4.Gün

4.gün:

Sabah erken saatlerde zirve tırmanışına başlıyoruz. Yükseldikçe bize, Van Gölü’nün her adımda büyüyen manzarası eşlik edecek. Gün doğumunun göz kamaştırıcı renklerinin göl sularında yarattığı görsel şölenle birlikte zirveye doğru yol alıyoruz. Zirve rotası son metrelerine gelinceye kadar bizleri çok zorlamayacak bir eğimle yükseliyor. Bir konik biçiminde olduğu için birden çok zirvesi bulunan Süphan Dağı’nın doruklarına ulaşıp zirve defterine adımızı yazdıktan sonra otelimize gidip dinleniyoruz

5.Gün

5.Gün:

Zorlu tırmanışın ardından kampımızı toplayıp Ağrı Dağı’nın tırmanış rotalarının ve önemli Selçuklu eserlerinin bulunduğu Doğu Beyazıt’a doğru yol alıyoruz. Yolumuz üzerinde bulunan Bendimahi Çayı ve görkemli Muradiye Şelalesi ilk uğrak yerimiz. Buradaki molamızın ardından Doğu Beyazıt’a ulaşıp İshak Paşa Sarayı ve etrafındaki tarihi kalıntıları içeren bir foto safari yapıyoruz. Yörenin meşhur ve lezzetli etlerinden oluşmuş bir yemeğin ardından otelimize yerleşiyoruz.

6.Gün

6.gün

Sabah kahvaltısının ardından 2200 metre yükseklikte bulunan Eli köyüne aracımızla hareket ediyoruz. Eşyalarımızı katırlara yükledikten sonra eğimin fazla olmadığı bir rotadan 3400 metre yükseklikteki kamp yerimize ulaşıyoruz. Yavaş bir tempoyla yaklaşık 5 saat süren ilk günkü yürüyüşümüz sonunda kamp yapmak için Ağrı Dağı eteklerindeki en uygun çimenlik alana ulaşıyoruz

7.Gün

7.Gün;

Sabah kahvaltısının ardından Eşyalarımızı katırlara yükledikten sonra, hafif tempolu bir yürüyüşle 4200 metrede bulunan son kamp yerine çadırlarımızı kuruyoruz.

8.Gün

8.Gün;

Sabah çok erken saatlerde kahvaltımızı yapıp eğer hava şartları tırmanış için uygunsa zirveye doğru yola çıkıyoruz. Yaklaşık beş – altı saatlik bir yürüyüşün ardından 5137 metre yükseklikteki, coğrafyamızın en yüksek noktasına ulaşıyoruz. Zirvede, esen sert rüzgârların bize tanıdığı vakit ölçüsünde kalıp 3 saat süren bir yürüyüşle 4200 metredeki kampımıza geri dönüyoruz. Burada bir süre dinlendikten sonra Eli köyünde bizi bekleyen aracımızla otelimize eri dönüyoruz.

9.Gün

9.Gün:

Eğer bir gün önce hava şartları zirve yapmak için uygun olmaz ise bu yedek günü zirve tırmanışı için kullanıyoruz. Eğer bir gün önce zirve tırmanışı tamamlanmış Van’a geri dönüp Edremit’te göl kıyısındaki otelimizde turun yorgunluğunu üzerimizden atıyoruz. Van kalesindeki foto safarimizin ardından Van’a özgü eğlencelerle dolu bir geceyle tırmanışımızı kutluyoruz

10.Gün

10.Gün:

Van şehrinin meşhur kahvaltısıyla turumuzu sonlandırıp dönüş için yola koyuluyoruz.

Doksanlı yıllardan beri gerçekleştirdiğimiz Van Gölünde yansıyan Doruklar isimli Doğu Anadolu turumuz; Ağrı dağı tırmanışı için en iyi hazırlıklardan biridir.
Nemrut Dağı zirve yürüyüşü ve ülkemizin en yüksek üçüncü zirvesine sahip Süphan tırmanışı Ağrı tırmanışında bizleri bekleyen zorluklara alışmamızı sağlamaktadır.
Bu idman sürecini Urartuların ve Selçukluların her köşesinde izlerinin bulunduğu Doğu Anadolu gibi gizemli coğrafyada gerçekleştirmek turumuza ayrı bir heyecan katmaktadır.
Turumuzda Van Gölünde yansıyan doruklara tırmanırken bu dağlarla etkileşim çerisinde olan insanların yarattığı kültürel mirasa ve doğu insanına bulaşarak yol alacağız
Ağrı Dağındaki zorluklar neler? Ağrı Dağı Tırmanışı yüksek irtifa tırmanışı olarak nitelenebilir ve bu tür tırmanışlarda meydana gelecek her türlü rahatsızlığı iyi bilmek gerekir. Yüksek irtifada basınç ve oksijen miktarı yaşadığımız şehirlerden çok farklı olduğu için bu şartlara vücudumuzu alıştırmak gerekmektedir. Dağcılıkta buna aklimatizasyon denmektedir. İyi adapte olmamış tırmanıcılarda iştahsızlık, halsizlik, bulantı ve uyku hali gözlemlenir. Doğru olan, dağ şartlarına vücudu en iyi şekilde alıştırmaktır.
Ağrı Dağı tırmanışı, Kaçkar ya da Süphan Dağı tırmanışlarından kesinlikle daha zor bir tırmanış değildir. Ancak Ağrı’da diğer dağ silsilelerinden farklı olarak birden irtifa alınmaktadır. Yani Kaçkar Dağı’ndaki gibi yükselip vadiler aşıp tekrar alçalıp yükselen bir tırmanış rotası yoktur. Bu da her adımda vücudun yüksek irtifaıyla karşı karşıya gelmesine sebep olur.
Ağrı Dağı’nın saydığımız diğer dağlardan önemli bir farkı da, zirve rotası üzerinde aşılması gereken bir buzul geçidin olmasıdır. Yaz kış erimeden kalan bu buzul, tırmanışa ayrı bir heyecan katmaktadır. Geçidin iki yakasına çakılan buz vidası ve döşediğimiz emniyet sistemiyle riskin neredeyse sıfıra indirildiği buzulu geçerken hava şartlarına göre krampon kullanılmaktadır.
Ağrı Dağı; Kaçkar, Ilgaz ya da Aladağlar gibi doğaseverlere çok farklı doğal güzellikler sunan bir dağ silsilesi değildir ancak, kesinlikle büyülü ve insanı ürpertecek kadar soğuk ve merhametsiz görünümlüdür. Kutsal kitaplarda adı geçen bu heybetli volkanik dağ en son 2 Haziran 1840 yılında son olarak patlamış ve etrafındaki birçok tarihi yerleşkeyi yok etmiştir. Bunlardan biri Antik Ahura şehridir.
Ağrı Dağı tırmanışını etkileyen en önemli faktörlerden biri de ani hava değişimleridir. 4200 metreden itibaren değişken, biraz da şansa kalmış hava şartlarının etkisi altına girilmektedir. Bu yükseklikte ağustos ayında bile kar yağışı ve şiddetli tipiye yakalanma tehlikesi bulunmaktadır. Bu bakımdan zirve yürüyüşü için en uygun havayı beklemek gerekmektedir. Her şeye rağmen tırmanacağım mantığı dağlarda üzücü sonuçlara yol açmaktadır.
Dağa tırmanış için iki rota kullanılmaktadır. Biri Doğubayazıt’tan yani güney tarafından, diğeri Iğdır tarafından. Iğdır tarafı yani kuzey yüzü riskli olduğu için kendine güvenen ve bu rotayı denemek isteyen dağcılar dışında çok tercih edilmemektedir. Güneyden gerçekleştirilen tırmanış programı için önce Ağrı’nın Doğu Beyazıt kasabasına ulaşmak gerekiyor. O günü İran sınırımızın bulunduğu bu tarihi yerleşim yerinde geçiriyoruz.

Konaklama Yeri
Lütfen Ofisimizden Bilgi Alanız!
Turumuz Çadır Ve Otel Konaklamadır. Mecbur kalmadıkca çadır konaklamayı tercih etmiyoruz. Konakladığımız otellerler Van Gölü etrafında yer alan butik tesislerdir. Bu tesisler ihtiyacımız olan her türlü konfora sahiptirler.
Rehberin Notu
Süphan-Nemrut ve Doğu Anadolu turumuz; Ağrı dağı tırmanışı için en iyi hazırlıklardan biridir. Turumuz bu dağ silsilelerinin yaratığı kültürel zenginlikleride kapsamaktadır.
Geziye Gelirken Getirilmesi Gereken Malzemeler
Çadır (Rüzgar ve yağmura dayanıklı yüksek irtifa çadırı)
Mat (yüksek irtifaya uygun ısı yalıtımı olan)
Tulum (en az –10 derece soğuğa göre üretilmiş bir tulum)
Büyük sırt çantası (tur boyunca yanınızda bulunması gereken tulum, giysi vs. gibi bütün malzemenizin sığabileceği büyüklükte olmalı. Çantanın dışına sadece çadır ve mat yerleştirilmelidir)
Küçük bir sırt çantası (tur boyunca yapılacak yürüyüşlerde her an elinizin altında olması gereken yağmurluk, polar, fener-yedek pil, fotoğraf makinası-film, matara, bere-bandana-eldiven vs. gibi malzemelerinizi alabilecek büyüklükte olmalı)
Yürüyüş ayakkabısı (4200 metreye kadar boğazlı, trekking için kullanılan yürüyüş ayakkabılarını kullanabilirsiniz. 4200 den başlayacak zirve tırmanışı için çarşak bandı olan, sert vibram tabanlı, su geçirmeyen, yüksek boyunlu, ve krampon takılmasına uygun bir ayakkabı getirilmesi tavsiye edilir)
Yedek ayakkabı
yağmurluk-panço Zirve tırmanışına kadar olan yürüyüşlerde kullanmak için çantaları da kapatacak panço tarzı bir yağmurluk.
hafif bir mont varsa gore-tex mont
polar türü üst ve alt kıyafet (çadırda kalınacak geceler için sıcak tutacak kıyafetler alınmalı)
keten türü hareketi engellemeyen pantolon Zirve tırmanışında gore-tex mont ve pantalonların olması tercih sebebidir. İçine ince polar veya yün-pamuk içlikler giyilmesi kalıcı buz tabakası üzerinde yapacağımız yürüyüş sırasında azalan ısıya karşı tedbirli olunmasını sağlayacaktır.
yün-pamuklu veya termal iç kıyafetler
orta boy bir fener-yedek pil Zirve tırmanışına gece başlanacağı düşünülerek kaska takılabilen petzl veya lucido marka uzun süre yanma kapasitesi olan fener ve yedek pil kar ve güneş gözlüğü ve güneş kremi
Sıfır derecenin altındaki soğuğa dayanıklı eldiven, bere, mayo-şort, havlu, sandalet fotoğraf makinesi-film ve yedek pil (Değişen ısı değişimlerinin makinalarınızın pilini olumsuz etkilediği düşünülerek yedek pil alınmas, tavsiye edilir.)
küçük bir çakı
plastik bir kupa veya termos<BTOZLUK
Kask
Buz kazması
Krampon
Baton
Doğaya zarar vermeyen temizlik malzemeleri.
Bunların dışında kişiye özel kullanılan ilaç vb. malzemelerKatılımcıların Eksik Malzemeleri: Patika tarafından ücretsiz olarak karşılanmaktadır. (Çadır, mat, uyku tulumu, büyük sırt çantası, küçük sırt çantası, krampon, kask, buz kazması)MALZEME, EKSİK MALZEME VE KULLANIMI HAKKINDA NOTLARTüm ekipmanlarımız uluslararası standartlara uygundur.
Katılımcıların eksik malzemeleri Patika tarafından ücretsiz olarak tamamlanır.
Kendi malzemesi ile tura katılmak isteyen katılımcılarımızın malzemelerinin yapılacak turun ihtiyaçlarına göre standartlara uyup uymadığı Patika ekibi tarafından kontrol edilir.
Malzemelerimizin, her tur sonrası kontrolü ve bakımı yapılıp kullanıma uygun olmayanları yenilenir.
Uyku tulumları kişisel malzemelere girmektedir. Bu nedenle katılımcıların kendilerine ait tulumlarının olması tavsiye edilir. Patika tarafından verilen tulumlar her tur sonrası özel temizleme işleminden geçirilir. Her yeni katılımcı tulumları temizlenmiş olarak teslim alır.
Malzemeler tur öncesi Patika ekibi tarafından katılımcılara dağıtılır. Turun bitiminde geri alınır.
Ekipmanların kullanımı için Patika ekibi tarafından gerekli bilgilendirme malzeme dağıtımı sırasında yapılmaktadır.
Malzemelerin kullanımı sırasında meydana gelecek zarar ve tahriplerden katılımcının kendisi sorumludur. Oluşacak maddi zarar katılımcının kendisinden tahsil edilir.
Patika’nın malzemeleri extreme özelliklere sahip yüksek irtifa ekipmanı olduğu için alınan malzemeleri kullanırken dikkat edilmesi ve kullanım talimatlarına uyulması aksi takdirde oluşacak maddi zararın yüksek bir bedeli olacağı bilinmelidir.Katılımcı Sayısı: Bu turumuz maksimum 12 kişi ile gerçekleştirilmektedir. Katılımın en az 5 kişi olduğu durumlarda tur yapılır.Yemekler: Sabah kahvaltılarımız; gittiğimiz bölgelerdeki doğal ürünlerle zenginleştirilmiştir ve açık büfe olarak sunulmaktadır. Konaklama yerlerindeki kahvaltılar aynı özelliklerde ve doyurucu miktarlardadır.

Öğle Yemekleri: Yürüyüşlerin geçtiği rotalarda bir tesis yok ise PATİKA’nın yardımcı rehberlerince hazırlanmaktadır. Uzun yürüyüşlerde zaman kaybını önlemek amacıyla kumanya verilmektedir. Yürüyüş kumanyalarımız yeterince besleyici ve kalori hesabı yapılmış çeşitli ürünlerden oluşmaktadır.

Akşam Yemeklerimiz: en az üç çeşit sıcak yemekten oluşmakta olup yanında salata, meze veya tatlı ile lezzetlendirilmektedir. Dağ koşullarına alışmamızı kolaylaştıracak baharat ve sarımsak gibi destek besinlerde yemeklerde kullanılmaktadır.

Malzemelerin Taşınması: Tur boyunca katılımcılarımız kendi küçük sırt çantaları dışında herhangi bir malzeme taşımamaktadırlar. Gerekli taşıma işlemi minibüs, katır vb. araçlarla gerekli yerlere iletileceklerdir. Kış ekspedisyonlarında karda yol alabilen araçlar kullanılmaktadır. Bu araçların olmadığı bölgelerde sırt çantasını katılımcılar taşımaktadır.

Kamp Yaşamı ve diğer bilgilendirmeler: Zirve tırmanışlarında seçilen kamp yerleri rotaya uygunluk, güvenlik ve ihtiyaçlara cevap verme gibi kriterler göz önüne alınarak tercih edilir. İhtiyaç duyulan su kamp alanın yakınlarındaki kaynaklardan temin edilir. Hava şartlarına göre yemekler yemek çadırında ya da açık alanda yenilmektedir. Kamp yaşamında Doğayı kirletecek her türlü atığı yanımızda götürmemiz gerekmektedir. Çok zararsız görünen deterjanlar su kaynaklarına ve sucul hayata önemli zararlar vermektedir. Bu bakımdan sabun gibi kimyasalların nasıl kullanılacağı rehberlerimizce sizlere anlatılacaktır. Dağ rotaları üzerindeki kamp alanlar bu ilkelere dikkat edilmediği için önemli ölçüde kirlenmiş. Bu dağcılar için hiç hoş ve kabul edilir bir durum değildir.

Transfer Noktaları
Van Hava Alanı saat 12.00
Lütfen ofimizden bilgi alın! 0212 2448111
Ödeme
Tur Bedeline Dahil Olanlar: Tur Süresince Otel ve Çadır Konaklama + Tüm Yemek Ve Kumanyalar + Tur Süresince Transferler + Tur süresince kamp malzemelerinin ve Teknik Malzemenin taşınması(Katır vb) + Kullanılacak Teknik Malzeme ücreti + Rehberlik Tur Bedeline DahildirTur Bedeli: 1650  YTL  /  1650.000.000  TL
Kredi Kartı ile Tek ödeme: 0  YTL  /  0.000.000  TL
Kredi Kartı ile 2 taksit:  0  YTL  /  0.000.000  TL
Kredi Kartı ile 4 taksit:  0  YTL  /  0.000.000  TL
Taksitler Garanti Bonus ve İş Bankası kredi kartlarına yapılmaktadır.ÖDEME : Tur bedelini nakit veya kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.HESAP NUMARALARIMIZİş Bankası:
PATİKA TURİZM DOĞA SPORLARI adına
Beyoğlu Şubesi: 1011
Hesap No: 1621302Garanti Bankası:
EMRAH ÖZKÖK adına
Galatasaray Şubesi: 68
Hesap No: 6690103Bu ödemelerinizi elden, banka havalesi veya mail order yöntemi ile yapabilirsiniz. Kredi kartı ödemeleri için Mail Order Peşin Ödeme formunu yazdırıp ve imzaladıktan sonra bize geri fakslamanız gerekmektedir.
Diğer Bilgiler :
KATILIMCI SAYISI: Hafta sonu konaklamalı turlarımızda katılımcı sayısı sınırlaması yoktur. Katılımcı sayısına göre rehber sayısı artırılarak tur yapılır. Turlarımız en az 10 kişi olduğu zaman gerçekleştirilir.KİMLER KATILABİLİR: Turlarımıza; yürüyüş ve hareketi engelleyecek bir rahatsızlığı olmayan her yaş grubundan doğa sever katılabilir. Yürüyüşe engel olmayan ancak sağlık problemi olanlar tur sırasında çıkabilecek olumsuzlukları düşünerek rezervasyon sırasında gerekli bilgileri vermelidirler. Yanlarında bulundurmaları gereken ilaç vb. malzemeleri unutmamalıdırlar. Parkurlara göre yürüyüşün zorluk dereceleri tur programlarının altındaki “rehberin notu” bölümünde belirtilmiştir.EKSİK BİLGİ EDİNME: Katılımcılar tur programı hakkında gerekli bütün bilgileri PATİKA’dan almak zorundadırlar. Tur hakkında yeterli bilgi alınmamasından dolayı tur sırasında doğacak olumsuzluklarda PATİKA sorumlu değildir.GRUP HALİNDE KATILIMLARDA: Bir grup adına rezervasyon yapıldığında, rezervasyonu yapan kişi tarafından katılımcılar tam olarak bilgilendirilmeli ya da katılımcıların PATİKA ile irtibata geçip bilgi almaları sağlanmalıdır. Aksi takdirde tur hakkında eksik bilgilenmeden doğacak bütün olumsuzluklarda katılımcının kendisi sorumludur.TUR PROGRAMINDA DEĞİŞİKLİK YAPMA HAKKI: Doğal, sosyal ve yol koşullarından doğabilecek olumsuz durumlarda rehber tur programında değişiklikler yapabilir.ULAŞIM: Doğa turlarında arazi ve köy yolları kullanıldığı için daha seri hareket edebilen araçlar tercih edilmektedir. Kullandığımız araçlar turizmde kullanılan ve PATİKA’nın özel olarak dizayn ettirdiği 15 kişilik Mercedes Minibüs veya 2004 model 29 kişilik Isuzu veya Iveco midibüslerdir. Gideceğimiz tur programına göre asfalt yolu olan daha merkezi bölgelerde büyük otobüsler de kullanılmaktadır.REZERVASYON: Tura katılmak için en az beş gün önceden rezervasyon yaptırınız. Ödemesi yapılmayan rezervasyonlar iptal edilir. Günübirlik turlar için son rezervasyon tarihi tur tarihinden bir önceki gün saat 12.00’a kadardır. Kapalı gruplar için de -en az 15 kişi olmak koşuluyla- bu şartlar geçerlidir.TURUN İPTALİ: PATİKA tarafından turun iptal edilmesi durumunda en geç 24 saat öncesinden size bildirilir. Turun iptal edilmesi yalnızca yeterli katılımın sağlanamaması yüzünden olabilir. Hava koşullarında meydana gelen değişiklikler turun iptali için bir sebep sayılmaz. Ulaşımı engellemeyen her tür hava koşulunda tur gerçekleştirilir.TURA KAYIT OLMAK İÇİN: PATİKA’yı telefonla arayabilir -212 244 8111- veya mail yazarak – patika@patikatour.com – ön kayıt yaptırabilirsiniz. Mail üzerinden yaptıracağınız kayıtta yeterli iletişim bilgilerini girdiğiniz takdirde size en kısa zamanda geri dönülecektir. Tur bedeli yatırıldıktan sonra rezervasyon kesinleşir.