Yanlızçam Dağları; Posof- Ardanuç- Şavşat (02-06 Eylül)

  • Bölge:
  • Süre: 5 gün
  • Başlayış: 02/09/2020
  • Bitiş: 06/09/2020
  • Fiyat: 1,650 TL

Boğa Gölleri-Arsiyan Ve Cin Dağı-Yanlızçam Zirve-Karanlık Göller Platosu. Bilbilan,Posof
Kafkasya üzerinden Anadolu’ya doğru göç eden kavimler heybetli dağların çevrelediği bu bölgede yol almak için iz sürücüleri sayesinde önemli geçitler buldular. Çiçeklerle kaplı yayları, heybetli dorukları ve o dağların eteklerindeki gölleri geride bırakarak yol alan kavimler bu gün bile izleri hala görülebilen tarihi bir patikayı bizlere bıraktılar

[/day][/itinerary]
1.Gün

1.Gün -Sahara Geçidi-Posof Alevi Yaylaları- Mansuret Vadisi –Cin Dağı

Gün Kars havaalanında doğasever dostlarımızla buluştuktan sonra Çıldır Ardahan üzerinden Damal ve Posof’a ulaşıyoruz. Doğu Karadeniz ve doğu Anadolu arasındaki sınır çizgisine benzeyen Sahara tabiat parkı ve ormanları ilk durağımız. Uçsuz köknar ormanlarının üzerindeki bir çiçek ve çimen denizini andıran bu tabiat parkı ziyaretçilerini büyüleyecek bir görüntüye sahiptir.. Cin dağının etekleri ve bölgedeki alevi köylerine ait yaylalar ikinci durağımız. Şamanizm’in izlerini gözlemleyebileceğiniz birçok ritüeli kültürlerinde yaşatan bu insanların kültürel zenginliğini tanımak için turumuzun ilk günü burada kalmayı uygun görüyoruz. Yöredeki dostlarımızın bazlama ve yöresel yemekler bu geceye ayrı bir keyif katacak. Kampımızı dağın eteklerindeki yaylaya kurup Mansuret vadisinin doğal güzelliklerini adımlıyoruz.

2.Gün

2.Gün –Arsiyan Dağı – Boğa Gölleri – Balık Gölü Şavşat Karagöl Taiat Parkı

Kahvaltının ardından yürüyüş kumanyalarımızı alıp gene çiçek ve çimenden oluşan patikalarla bulutlara doğru yükselmeye başlıyoruz. Hedefimiz Gürcistan sınır çizgisinin yanındaki kutsal Arsiyan dağı zirvesi ve eteğindeki bülüyü buzul gölleri. Yükseldikçe şavşatın ormanları doğu Karadeniz’in üç binin üzerindeki zirveleri görüş alanımıza yavaş yavaş gidecek. Zirveye ulaştığımızda Gürcistan sınır köyleri kuleleri ve Kafkas dağlarını yırtıcı bir kuş gibi seyretme şansını yakalayacağız. Zrivedeki küçük şaman ritüelinden sonra dahüşü dağın diğer yüzünden yapıp sırasıyla efsanelere konu olmuş göllere ulaşıyoruz. Buradaki yayla evlerinde vereceğimiz yemek molasının ardından Şavşak karagöl tabiat parkındaki konaklama tesimize yerleşiyoruz.

 

3.Gün; Sahara Geçidi – Bilbilan Yaylası – Karanlık Göl Platosu

Kahvaltının ardından Karagöl tabiat parkından hareket edip Şavşat ve Ardanuç arasındaki sanara dağına ve uçsuz bucaksız ormanlarına ulaşıyoruz. İkibin metreyi geçerken ormanlar yerini uçsuz bucaksız çimen ve yaylalara bırakmaya başlayacak. Bu noktadan itibaren yöre insanlarının yala evleri masalsı görünümleriyle bizleri karşılayacak. Sahara dağındaki ilk durağımız Hopalılara ait Bilbilan yaylası. Binlerce küçük baş hayvanın otladığı bu yaylada bir zamanlar tarihi hanlarda bulunmaktaymış bu gün hala küçük hopa otel isimli bir bina yaylada yer alıyor. Yayladaki yemek molamızın ardından yürüyüşe başlayıp Karanlık göller platosuna ulaşıyoruz. Sıradışı görünteye sahip peş peşe dizilmiş göllerin bulunduğu bu çanak gerçektende nefes kesici bir güzelliğe sahip. Akşam ve sabah ışıklarının yer değiştirdiği zamanlarda ayrı güzel görünen kara göller bokhtau günkü kamp alanımız.

4.Gün

4-Gün –Yanlızçam Zirve Tırmanışı – Kürdevan Dağı-Mohkta-Karsniya Yaylaları Dokuz Göze Ladin Ormanları -Çuruspil

Kahvaltının ardından Bilbilan Yaylasından gelen tarihi rotaları kullanarak Karsniya köyünün yaylalarına oradanda Ziyaret dağı olarak bilinen bölgenin en yüksek dağı Kürdevana ulaşıyoruz. Bütün Ardanuç köylerini yaylalarını neredeyse görebileceğiniz bir konumdaki zirvede birde kutsal alan yöre insanların değimiyle türbe bulunuyor. Kurban kesilip ulkuya yatılan bu zirveden en sıra dışı görüntü dağın eteklerindeki sürülerin karınca katarı gibi ilginç görünleri. Bu dağdan kapı adı verilen bir rotayı kullanarak inip aşağıdaki yaylalarda bekleyen aracımızla Çuruspil yaylasına doğru hareket ediyoruz. Masalsı ormanların ve göllerin bulunduğu bu yaylada kampımızı kuruyoruz.

5.Gün

5.Gün – Danzot- Rabat –Ekşinar Kanyonu –Ardahan Şeştan Kalesi

Kahvaltının ardından geçmişte bir çok farklı halkın bir arada yaşadığı Ardanuçun köylerinde foto safari için yol alıyoruz. İlk durağımız Rabak kilisesinin yer aldığı Bulanık köyü. Bu tarihi köyü gezdikten sonra ikinci durağımız geçmişte Ermenilerin çokça yaşadığı terk edilmiş kale anlamına gelen Danzot köyü ve kalesi. Buiradaki yemekmolasının ardından Ferhat ve şirinin aşkına tanık Ferhatlı köyü programımızda yer alıyor. Ferhatlıdaki çay molasından sonra Ekşinar köyündeki kanyonnun serin sularında turun yorgunluğunu üzerimizden atıp dönüş için Göle üzerinden yola koyuluyoruz. Ardahan yakınlarındaki nefes kesici Şeytan kalesi bu turumuzdaki son durağımız. Turumuzu Kars havaalanında sona erdiriyoruz.

Timur’un fillerini, Yavuz Sultan’ın toplarının izlerinide taşıyan ve günümüzde tarihi top yolu olarak yöredeki insanlarca tanınan bu gizemli rota Yanlız Çam Dağları’nın üzerinden geçmektedir. Gürcü Kırallığı’nın geçmişteki başkenti ve hırıstiyanlık için önemli bir merkezi olan Ardanuç’tan, sınır ilçemiz Posof’a kadar uzanan bu dağ silsilesini rehberlerimiz sizin için adımladı ve beeneceğinizi umduğumuz bir tur programı hazırladı. Yöre insanlarının dahi çok az bildiği dağ gölleri, endemik çiçeklerle kaplı yaylaları, ladin ve köknar ormanlarını, yitik manastırları ve gizemli sınır kasabalarını bu tarihi yol üzerine iliştirmeyi tabiki unutmadık. Ardahan ve Kars illeriyle birleşince daha da ilgi çekici bir hal alan tur programımızda;coğrafik değişimlerin kültürel farklılıkları da nasıl yarattığını yaşayarak anlayacaksınız. Yanlızçam dağları Doğu Karadeniz ve Doğu Anadoluyu birbirinden ayırırken kültürel zenginliğide bu topraklara ve bizlere sunuyor. Atlas Dergisinin Ağustos ve Eylül sayılarında geniş olarak yer vereceği Posof’tan Ardanuç’a uzananYanlızçam Dağları’nın tüm gizli bahçelerini rehberlerimizin eşliğinde adımlamak isterseniz 26 Ağustosta başlayacak

Konaklama Yeri
Yalnızçam Dağları isimli turumuzda çadır kampında ve yayla evlerinde konaklıyoruz.
Rehberin Notu
Önümüzdeki yıllarda bir çok gezginin uğrak yeri haline gelecek olan Yanlız Çam Dağları ve top yolunu kapsayan bu bir haftalık gezimiz doğa ve kültür turu özelliğindedir. Görsel olarak çok zengin olan yürüyüş rotaları doğa fotoğrafçılarının kaçırmayacağı güzellikte çiçeklerle süslü. Beş ila dört saat civarında olan günlük yürüyüşler sonunda bir dağ gölü, yayla yada zirvelere ulaşılmaktadır.

Geziye Gelirken Getirilmesi Gereken Malzemeler
Büyük sırt çantası (tur boyunca yanınızda bulunması gereken tulum, giysi vs. gibi bütün malzemenizin sığabileceği büyüklükte olmalı. Çantanın dışına sadece çadır ve mat yerleştirilmelidir)
Küçük bir sırt çantası (tur boyunca yapılacak yürüyüşlerde her an elinizin altında olması gereken yağmurluk, polar, fener-yedek pil, fotoğraf makinası-film, matara, bere-bandana-eldiven vs. gibi malzemelerinizi alabilecek büyüklükte olmalı)
Yürüyüş ayakkabısı (boğazlı, trekking için kullanılan yürüyüş ayakkabılarını kullanabilirsiniz. Zirve tırmanışı için çarşak bandı olan, sert vibram tabanlı, su geçirmeyen, yüksek boyunlu bir ayakkabı getirilmesi tavsiye edilir)
Yedek ayakkabı
Yağmurluk-panço
Hafif bir mont varsa gore-tex mont
Polar türü üst ve alt kıyafet (çadırda kalınacak geceler için sıcak tutacak kıyafetler alınmalı)
Keten türü hareketi engellemeyen pantolon (varsa gore-tex pantalonların olması tercih sebebidir).
Yün-pamuklu veya termal iç kıyafetler
Orta boy bir fener-yedek pil (Kafaya takılabilen petzl veya lucido marka uzun süre yanma kapasitesi olan fener ve yedek pil)
Güneş gözlüğü ve güneş kremi
Eldiven, bere,
Mayo-şort, havlu, sandalet
Bandana-şapka
Fotoğraf makinesi-film ve yedek pil (Değişen ısı değişimlerinin makinalarınızın pilini olumsuz etkilediği düşünülerek yedek pil alınmas, tavsiye edilir.)
Küçük bir çakı
Tabak,çatal,kaşık
Plastik bir kupa veya termos
Varsa tozluk
Baton
Doğaya zarar vermeyen temizlik malzemeleri.
Bunların dışında kişiye özel kullanılan ilaç vb. malzemelerKatılımcıların Eksik Malzemeleri: Patika tarafından ücretsiz olarak karşılanmaktadır. (Çadır, mat, uyku tulumu)MALZEME, EKSİK MALZEME VE KULLANIMI HAKKINDA NOTLARTüm ekipmanlarımız uluslararası standartlara uygundur.
Katılımcıların eksik malzemeleri Patika tarafından ücretsiz olarak tamamlanır.
Kendi malzemesi ile tura katılmak isteyen katılımcılarımızın malzemelerinin yapılacak turun ihtiyaçlarına göre standartlara uyup uymadığı Patika ekibi tarafından kontrol edilir.
Malzemelerimizin, her tur sonrası kontrolü ve bakımı yapılıp kullanıma uygun olmayanları yenilenir.
Uyku tulumları kişisel malzemelere girmektedir. Bu nedenle katılımcıların kendilerine ait tulumlarının olması tavsiye edilir. Patika tarafından verilen tulumlar her tur sonrası özel temizleme işleminden geçirilir. Her yeni katılımcı tulumları temizlenmiş olarak teslim alır.
Malzemeler tur öncesi Patika ekibi tarafından katılımcılara dağıtılır. Turun bitiminde geri alınır.
Ekipmanların kullanımı için Patika ekibi tarafından gerekli bilgilendirme malzeme dağıtımı sırasında yapılmaktadır.
Malzemelerin kullanımı sırasında meydana gelecek zarar ve tahriplerden katılımcının kendisi sorumludur. Oluşacak maddi zarar katılımcının kendisinden tahsil edilir.
Patika’nın malzemeleri extreme özelliklere sahip yüksek irtifa ekipmanı olduğu için alınan malzemeleri kullanırken dikkat edilmesi ve kullanım talimatlarına uyulması aksi takdirde oluşacak maddi zararın yüksek bir bedeli olacağı bilinmelidir.Katılımcı Sayısı: Bu turumuz maksimum 12 kişi ile gerçekleştirilmektedir. Katılımın en az 5 kişi olduğu durumlarda tur yapılır.Yemekler: Sabah kahvaltılarımız; gittiğimiz bölgelerdeki doğal ürünlerle zenginleştirilmiştir ve açık büfe olarak sunulmaktadır. Konaklama yerlerindeki kahvaltılar aynı özelliklerde ve doyurucu miktarlardadır.Öğle Yemekleri; Yürüyüşlerin geçtiği rotalarda bir tesis yok ise PATİKA’nın yardımcı rehberlerince hazırlanmaktadır. Uzun yürüyüşlerde zaman kaybını önlemek amacıyla kumanya verilmektedir. Yürüyüş kumanyalarımız yeterince besleyici ve kalori hesabı yapılmış çeşitli ürünlerden oluşmaktadır.Akşam Yemeklerimiz; en az üç çeşit sıcak yemekten oluşmakta olup yanında salata, meze veya tatlı ile lezzetlendirilmektedir. Dağ koşullarına alışmamızı kolaylaştıracak baharat ve sarımsak gibi destek besinlerde yemeklerde kullanılmaktadır.Malzemelerin Taşınması: Tur boyunca katılımcılarımız kendi küçük sırt çantaları dışında herhangi bir malzeme taşımamaktadırlar. Gerekli taşıma işlemi minibüs, katır vb. araçlarla gerekli yerlere iletileceklerdir. Kış ekspedisyonlarında karda yol alabilen araçlar kullanılmaktadır. Bu araçların olmadığı bölgelerde sırt çantasını katılımcılar taşımaktadır.Kamp Yaşamı ve diğer bilgilendirmeler: Zirve tırmanışlarında seçilen kamp yerleri rotaya uygunluk, güvenlik ve ihtiyaçlara cevap verme gibi kriterler göz önüne alınarak tercih edilir. İhtiyaç duyulan su kamp alanın yakınlarındaki kaynaklardan temin edilir. Hava şartlarına göre yemekler yemek çadırında ya da açık alanda yenilmektedir. Kamp yaşamında Doğayı kirletecek her türlü atığı yanımızda götürmemiz gerekmektedir. Çok zararsız görünen deterjanlar su kaynaklarına ve sucul hayata önemli zararlar vermektedir. Bu bakımdan sabun gibi kimyasalların nasıl kullanılacağı rehberlerimizce sizlere anlatılacaktır. Dağ rotaları üzerindeki kamp alanlar bu ilkelere dikkat edilmediği için önemli ölçüde kirlenmiş. Bu dağcılar için hiç hoş ve kabul edilir bir durum değildir

Haçlı şövalyelerinin İstanbul’dan getirdiği kutsal ikonlar yüzlerce yıl Ardanuç’taki Anç Kilisesinde muğafaza edildi. Ardanuç geçmişte Gürcüler için başkent ve önemli bir inanç merkeziydi

Transfer Noktaları
Kars Havaalanında Buluşma 26 Ağustos Cumartesi Saat 10.00.
Diğer Bilgiler
KATILIMCI SAYISI: Hafta sonu konaklamalı turlarımızda katılımcı sayısı sınırlaması yoktur. Katılımcı sayısına göre rehber sayısı artırılarak tur yapılır. Turlarımız en az 10 kişi olduğu zaman gerçekleştirilir.KİMLER KATILABİLİR: Turlarımıza; yürüyüş ve hareketi engelleyecek bir rahatsızlığı olmayan her yaş grubundan doğa sever katılabilir. Yürüyüşe engel olmayan ancak sağlık problemi olanlar tur sırasında çıkabilecek olumsuzlukları düşünerek rezervasyon sırasında gerekli bilgileri vermelidirler. Yanlarında bulundurmaları gereken ilaç vb. malzemeleri unutmamalıdırlar. Parkurlara göre yürüyüşün zorluk dereceleri tur programlarının altındaki “rehberin notu” bölümünde belirtilmiştir.EKSİK BİLGİ EDİNME: Katılımcılar tur programı hakkında gerekli bütün bilgileri PATİKA’dan almak zorundadırlar. Tur hakkında yeterli bilgi alınmamasından dolayı tur sırasında doğacak olumsuzluklarda PATİKA sorumlu değildir.GRUP HALİNDE KATILIMLARDA: Bir grup adına rezervasyon yapıldığında, rezervasyonu yapan kişi tarafından katılımcılar tam olarak bilgilendirilmeli ya da katılımcıların PATİKA ile irtibata geçip bilgi almaları sağlanmalıdır. Aksi takdirde tur hakkında eksik bilgilenmeden doğacak bütün olumsuzluklarda katılımcının kendisi sorumludur.TUR PROGRAMINDA DEĞİŞİKLİK YAPMA HAKKI: Doğal, sosyal ve yol koşullarından doğabilecek olumsuz durumlarda rehber tur programında değişiklikler yapabilir.ULAŞIM: Doğa turlarında arazi ve köy yolları kullanıldığı için daha seri hareket edebilen araçlar tercih edilmektedir. Kullandığımız araçlar turizmde kullanılan ve PATİKA’nın özel olarak dizayn ettirdiği 15 kişilik Mercedes Minibüs veya 2004 model 29 kişilik Isuzu veya Iveco midibüslerdir. Gideceğimiz tur programına göre asfalt yolu olan daha merkezi bölgelerde büyük otobüsler de kullanılmaktadır.REZERVASYON: Tura katılmak için en az beş gün önceden rezervasyon yaptırınız. Ödemesi yapılmayan rezervasyonlar iptal edilir. Günübirlik turlar için son rezervasyon tarihi tur tarihinden bir önceki gün saat 12.00’a kadardır. Kapalı gruplar için de -en az 15 kişi olmak koşuluyla- bu şartlar geçerlidir.TURUN İPTALİ: PATİKA tarafından turun iptal edilmesi durumunda en geç 24 saat öncesinden size bildirilir. Turun iptal edilmesi yalnızca yeterli katılımın sağlanamaması yüzünden olabilir. Hava koşullarında meydana gelen değişiklikler turun iptali için bir sebep sayılmaz. Ulaşımı engellemeyen her tür hava koşulunda tur gerçekleştirilir.TURA KAYIT OLMAK İÇİN: PATİKA’yı telefonla arayabilir -212 244 8111- veya mail yazarak – patika@patikatour.com – ön kayıt yaptırabilirsiniz. Mail üzerinden yaptıracağınız kayıtta yeterli iletişim bilgilerini girdiğiniz takdirde size en kısa zamanda geri dönülecektir. Tur bedeli yatırıldıktan sonra rezervasyon kesinleşir.
Ödeme
Tur Bedeline Dahil Olanlar: Profesyonel Rehberlik hizmeti. Rehberlerimiz uzun yıllardan beri doğa sporları ve rehberliği alanlarında çalışmış ve doğa fotoğrafçılığı konusunda çeşitli çalışmalara sahip, bölgeye hakim ve yöre insanları ile yakın ilişki içerisinde olan kişilerdir.
* Tur programı boyunca yapılan dağ evi, yayla evi-pansiyon ve otel konaklama.
* Tura başlandığı andan itibaren tur bitene kadar yapılan bütün transfer ve geziler (Katır, minibüs vs.)
* Tur boyunca tüm yemekler
* Kamp malzemesi olmayanlar için verilen malzemelerin tur boyunca kullanımıTur Bedeli: 1650
Kredi Kartı ile Tek ödeme: 0  TL  /  0.000.000  TL
Kredi Kartı ile 2 taksit:  0  YTL  /  0.000.000  TL
Kredi Kartı ile 4 taksit:  0  YTL  /  0.000.000  TL
Taksitler Garanti Bonus ve İş Bankası kredi kartlarına yapılmaktadır.ÖDEME : Tur bedelini nakit veya kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.HESAP NUMARALARIMIZİş Bankası:
PATİKA TURİZM DOĞA SPORLARI adına
Beyoğlu Şubesi: 1011
Hesap No: 1621302Garanti Bankası:
EMRAH ÖZKÖK adına
Galatasaray Şubesi: 68
Hesap No: 6690103Bu ödemelerinizi elden, banka havalesi veya mail order yöntemi ile yapabilirsiniz. Kredi kartı ödemeleri için Mail Order Peşin Ödeme formunu yazdırıp ve imzaladıktan sonra bize geri fakslamanız gerekmektedir.